Loading...

A jó kenyér sütéséhez az első és legfontosabb hozzávaló a jó, erős kovász. Ezt a kovászt 2016-ban kezdtem nevelni, gondozni. Így mára egy edzett, erős kovász lett, amiből ezt a kis magot Rád bízzuk. A kovász egy élőlény, gondozást igényel. Ha sütni szeretnél vele, akkor rendszeresen meg kell etetned, nevelned kell. Eleinte, amíg megszokja az új környezetét célszerű naponta kétszer, reggel és este etetni és szoba hőmérsékleten tartani.  Az etetés menete a következő:

  • vegyél ki a kovászból 50 g-ot , tedd egy tiszta üvegbe
  • adj hozzá 40 g szoba hőmérsékletű vizet
  • keverj hozzá 50 g lisztet. A liszt lehet BL 80 kenyérliszt, teljeskiőrlésű liszt, vagy akár rozsliszt is.
  • jól keverd össze és fedd le az üveget egy tetővel. Nem kell erősen rászorítani tetőt, így a környezeti, levegőben lévő baktériumokból tud alkalmazkodni az új közeghez.
  • jelöld be az üvegen az összekevert kovász szintjét, és látni fogod, hogy néhány órán belül a térfogata kétszeresére vagy akár háromszorosára fog növekedni.
A maradék kovászt össze lehet gyűjteni, és hűtőben tárolni, majd, ha összejött egy nagyobb mennyiség ízlés szerinti ízesítéssel, fűszerekkel, esetleg magokkal, annyi liszt hozzáadásával, hogy kezelhető tésztát kapj, jó kis ropogós rudacskát lehet sütni.

napi kétszeri etetést célszerű egy héten keresztül folytatni, hogy a kovász teljesen alkalmazkodni tudjon az új környezethez.

Az egy hét elteltével Te döntöd el, hogyan tovább. Tarthatod továbbra is szoba hőmérsékleten, ekkor reggel és este etetni kell a fentiekben leírt módon. Vagy be lehet tenni a hűtőbe is, és akkor elég akár hetente egyszer megetetni. Hűtős tárolás esetén, az utolsó etetés után várd meg, amíg elkezd növekedni kicsit és akkor tedd hűtőbe.

SÜTÉS

Ha sütni szeretnél a kovászoddal, akkor fel kell szaporítani a szükséges mennyiségre. Ehhez vedd ki az anyakovászból a felesleges mennyiséget, és attól függően mennyi kovászra van szükséged a receptben, szaporítsd fel.

Fehér kenyér recept (kb 1 kg kenyérhez)

BL 80 kenyérliszt                 600 g

Víz                                         420 g

Kovász                                    85 g

Só                                             15 g

A receptben szereplő kovászhoz vegyél ki 30 g-ot az anyakovászból, adj hozzá 25 g vizet, és 30 g lisztet, jól keverd össze és várd meg, amíg legalább a duplájára növekszik a térfogata. Ezután már lehet vele dagasztani.

A szoba hőmérsékleten tartott kovászt a megfelelő térfogat növekedés után már lehet használni. Ha hűtőben tartod a kovászt, akkor a dagasztás előtt legalább kétszer meg kell etetni és szoba hőmérsékleten tartani, ahhoz, hogy sütni lehessen vele.

Ha bármi nem világos, írj nyugodtan és segítünk, ha tudunk.

Sok sikert! Jó sütögetést!

BEZÁRÁS
×
×

Kosár