Barion Pixel
Loading...

Pékségünk, a Kovászálom kézműves pékség Pécsen található, ahol én, az álmodó, kis csapatommal készítem a vadkovászos finomságokat. Ahogy mondani szoktam: a jó kenyér boldogság, annak, aki készíti és annak, aki fogyasztja.

Emese

Itt pedig álljon egy rövid történet, hogy született meg a Kovászálom:

Kovászálom

A kenyér és én, első emlékek

Kilenc éves lehettem, mikor megtanultam kétkeréken biciklizni. Sajnos az örömöm hamar véget ért egy hatalmas eséssel. Vérző térdekkel, kipirultan és farkaséhesen értem haza, ahol a friss, ropogós kenyérrel vigasztalódtam, s belőle tetemes mennyiséget eltüntettem. Ez az első emlékem a kenyér iránti szeretetemről.

Nem sokkal lehettem idősebb, amikor megtanultam, hogy Édesanyám frissen sütött, meleg kenyeréből belakmározni nem volt a legjobb ötlet. Az utána következő panaszok mélyen gyökereztek emlékeimben.

Később egyik kedvenc elfoglaltságunk volt barátnőmmel – akinek az édesapja a pékségben dolgozott – együtt buszozni a pékségig. Kézbe venni a frissen kisült kenyeret és hazaút során eltüntetni a kenyér friss, ropogós csücskét, dumóját.

Világ életemben szerettem a kenyeret, a fehéret, és a rozst egyaránt. A kenyér szeretete nem csökkent, így, ha a közelben nyitott egy új pékség mindig kipróbáltam a termékeiket, és elszomorított, hogy rövid idő elteltével a kezdetekben jónak tűnő minőség jelentősen hanyatlott.

Kovászálom

A vadkovászos kenyér készítés, első lépések

A rossz tapasztalatok vezettek odáig, hogy 2016-ban elhatároztam, otthon fogok kenyeret sütni. Elkezdtem recepteket olvasgatni, így bukkantam rá a vadkovászos receptekre, leírásokra. Ahogy egyre többet olvastam a vadkovásszal készült, hosszan érlelt kenyerek és péksütemények kedvező élettani hatásairól, elhatároztam, hogy elkezdem nevelgetni a saját vadkovászomat és ezzel fogok kenyeret sütni.

Rátaláltam és csatlakoztam több kovászos csoporthoz, ahol rengetek gyakorlati tapasztalatot és csodálatos kenyerek külső és belső fotóit osztották meg a tagok. Hála érte!

A kovász nevelés folyamata izgalommal töltött el, alig vártam, hogy elkészíthessem az első kenyeremet. Mivel a kelt tésztákkal nagyon jók voltak a tapasztalataim, meg voltam győződve róla, hogy igazán szép és finom kenyeret fogok sütni. Ez nem egészen így történt. Az első kenyerem alul kelt, kicsit sűrű volt, de az íze és az állaga még így is messze felülmúlta a boltokban kapható pékségek kenyereit.

A lavina elindult, ettől kezdve több kovászt is nevelni kezdtem, különböző receptek alapján kísérleteztem a kenyerek sütésével, miközben folyamatosan tanultam. A kovász megbabonázott, és hamarosan már nemcsak kenyerek készültek, hanem mindenféle édes és sós aprósütemény, amit korábban élesztővel készítettem.

Kovászálom

Az ÁLOM és megvalósulása

A készülő finomságokból először a nagyobb család, majd a barátok, ismerősök kaptak kóstolót. A sok pozitív visszajelzés, dicséret és hálálkodás hihetetlen örömet okozott.  Ekkor született meg az álmom: egy kis pékműhely, ahol mélyebben elmerülhetek a vadkovászos finomságok készítésében és másoknak is bemutathatom, elkészíthetem ezeket a valóban finom, tápláló, egészséges péktermékeket.

Egyidejűleg érdekelt, hogy megismerjem a pékszakma rejtelmeit, ezért beiratkoztam egy pék képzésre, ahol a tananyag nem kifejezetten a vadkovászos technológiára épült, mégis szerteágazó ismeretekre tettem szert, aminek egy része segített jobban megérteni a vadkovászos tészta készítés során lezajló folyamatokat is. Ezen kívül kiváló gyakorlati oktatókkal és egy szuper csapattal sikerült számos péksütemény formázási technikáinak rejtelmeiben elmélyülni, megtanulni azokat. Végül jeles eredménnyel megszereztem a PÉK végzettséget.

A kenyérkészítés folyamata még mindig gyermeki izgalommal tölt el, ugyanakkor megnyugtat, feltölt. Egyszerűen imádok foglalkozni a tésztával, dagasztani, hajtogatni, formázni. A tanulásnak még nincs vége, ez élethosszig tart. Az alkotás során végig figyelni és tanulni kell, hogy a végeredmény még jobb, még finomabb, még szebb legyen.  A kovásszal szimbiózisban kell élni, szeretni, gondozni, és figyelni, mikor hogyan reagál az ember aktuális állapotára, mert reagál, és ezt a termék minőségén látni lehet.

Emese 2023.

BEZÁRÁS
×
×

Kosár